Słoneczna i upalna Hiszpania to doskonały region na uprawy winorośli. To drugi pod względem produkcji wina kraj śródziemnomorski. Z uwagi na niewielkie opady, powstające tam wina mają bogaty bukiet smakowy i różnorodne aromaty. Wina hiszpańskie w większości stanowią wina stołowe, a więc zapewniają doskonały stosunek ceny do jakości.
Charakterystyka win hiszpańskich
Najbogatsze pod względem aromatu i smaku jest słodkie wino hiszpańskie. Z uwagi na specyficzny klimat, w którym dojrzewają tam owoce, mają one mnóstwo skoncentrowanego smaku przy małej ilości wilgoci, dlatego te wina są niezwykle wyraziste. Jako wino czerwone wytrawne hiszpańskie klasyfikowany jest trunek, który posiada zawartość cukru resztkowego nie większą niż 4 gramy na litr. Ten rodzaj produkuje się z winogron, które dojrzewają w czasie długiego, słonecznego i ciepłego lata, co zapewni odpowiedni stopień dojrzałości. Ponadto wytrawne wina czerwone są uznawane za najzdrowsze, bo wykazują pozytywne działanie na serce i układ krwionośny. Cechuje je również bogactwo antyoksydantów, zawartość wapnia, potasu i magnezu. Najbardziej znanym regionem winiarskim jest Rioja, a jego flagowy szczep to Tempranillo. Szukając win hiszpańskich, warto kierować się właśnie miejscem ich pochodzenia, gdyż każdy obszar charakteryzuje się unikalnymi smakami i kolorami tego trunku. Bardzo znane i cenione są również wina z Andaluzji, Katalonii, Galicji czy Kastylii.
Obecnie to z Hiszpanii pochodzi największa liczba win stołowych, czyli tych tańszych wariantów. Są łatwiejsze w odbiorze, ale nie płaski ani banalne. Będą idealne dla tych, którzy lubią rekreacyjne delektować się smakiem wina do posiłku. Istnieją również droższe, bardziej wyszukane smakowo wina hiszpańskie, a także takie o wyższej zawartości alkoholu, jak wzmacniane wina białe Sherry.