Jak poprawić smak wody w domu? – filtrowanie wody

Jak poprawić smak wody w domu? – filtrowanie wody

Dla wielu osób smak wody ma ogromne znaczenie. Nie są w stanie napić się kawy czy herbaty, jeżeli są one zrobione na zwykłej „kranówce”. Codziennie praktykują wycieczki do ujęć wody oligoceńskiej, tracąc czas i pieniądze, a nie mając pewności, że ciecz, która przynoszą do domu jest naprawdę wysokiej jakości.

Jak działa filtrowanie wody?

filtrowanie wodyMożna sprawę załatwić w inny sposób. Domowe stacje, których zadaniem jest uzdatnianie wody, doskonale sprawdzają się w swojej roli. Mogą przygotowywać płyny albo tylko na potrzeby spożywcze, albo, zamontowane na „wejściu” z wodociągu, zapewnią zasilanie nie tylko kranów, ale i pralek, zmywarek czy innych domowych urządzeń. Pozwoli to na zmiękczanie wody, która, pozbawiona rozpuszczonych minerałów, nie będzie odkładać na grzałkach i innych elementach grzejnych osadów. W ten sposób zmaleje ryzyko awarii, której usunięcie mogłoby być kosztowne. Osady bowiem zmniejszają przewodność cieplną i mogą doprowadzić do miejscowego przepalenia grzałki. Zastosowanie w instalacji układu odpowiedzialnego za odżelazianie wody pozwoli na dokładniejsze i lepsze pranie. Żelazo bowiem sprawia, że niezbędna jest większa ilość detergentu, a jednocześnie na praniu mogą powstawać plamy i przebarwienia. Usunięcie Fe, odbywające się zazwyczaj w wymienniku jonowym, eliminuje te niedogodności, będące problemem dla wielu gospodyń domowych. Jeżeli jednak z kranu płynie stosunkowo miękka woda, pozbawiona wysokiej zawartości żelaza, wystarczające może być filtrowanie wody przy użyciu filtrów węglowych.

Mają one zdolność do usuwania związków chloru, preparatów ochrony roślin, wielu chemikaliów. Tak oczyszczony płyn będzie nie tylko stanowił doskonałą bazę do wyrafinowane kawy lub herbaty, pozwoli również cieszyć się świetnym smakiem zup i innych przygotowywanych w domu potraw.

Więcej o filtrowaniu wody można znaleźć na: www.tomwater.pl

Close Menu