Masło orzechowe jest zdrowym dodatkiem w naszej diecie

Orzechy włoskie przywędrowały do Europy za sprawą Rzymian, którzy z Azji przenieśli je na tereny naszego kontynentu. Jest to co prawda rarytas bardzo kaloryczny, ale też i bardzo zdrowy. Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka a także wielonasyconych kwasów tłuszczowych.

Zdrowie ukryte w orzechach

zdrowe masło z orzechów włoskichMają bardzo pozytywny wpływ na układ krążenia i na profilaktykę, chorób nowotworowych. Obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, rozrzedzają krew zmniejszając tym samym skłonność do zakrzepów. Można je jeść jako dodatek do ciast i deserów, czasem do sałatek, ale hitem jest zdrowe masło z orzechów włoskich. Robi się je z dwóch składników, orzechów i szczypty soli. Oczywiście można zakupić gotowe masełko w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością, ale i własnoręcznie wykonać je to nie problem. Bo oto ilość orzechów, które mamy, dzielimy na pół. Połowę wrzucamy na patelnię i prażymy aż się zarumienią i zaczną pachnieć. Po przestudzeniu, przekładamy je do misy i dodajemy pozostałe, surowe. Rozdrabniamy je mikserem do momentu uzyskania tłustej masy o nadającej się do smarowania. Pod koniec miksowania dodajemy szczyptę soli do smaku. Przekładamy do słoiczka i zamykamy. Nie trzeba go przechowywać w lodówce. Takie masełko jest świetne do smarowania wszelkiego pieczywa czy naleśników. Można je też dodawać do owsianki czy różnych sosów. Wedle potrzeb i upodobań. Jego smak jest wyraźny i bardzo charakterystyczny, zadowoli największego smakosza orzechów.

Jesień to cudowna pora roku, która ofiarowuje nam przeróżne skarby natury. Jednym z nich są orzechy. Korzystajmy więc z ich dobroczynnej mocy, ku pokrzepieniu naszego zdrowia. Nie bójmy się orzechów ze względu na ich kaloryczność bo są to w pełni usprawiedliwione i bardzo potrzebne naszemu organizmowi kalorie.

O autorze: Zosia